Webhosting voor je webwinkel

Onder webhosting wordt de verhuur van serverruimte verstaan waarop de website en het e-mailsysteem van je webwinkel draait.

Als je een webwinkel huurt hoef je hier niet naar om te kijken, maar als je een eigen winkel opzet is het van groot belang om een hostingpakket te kiezen dat op maat is gesneden.

Prijzen

De meeste aanbieders van webhosting bieden ongeveer dezelfde producten.

Een belangrijke manier waarop ze zich onderscheiden is door met hun prijzen te stunten.

Het is niet aan te raden om op al te aantrekkelijke aanbiedingen in te gaan.

Het klinkt weliswaar verleidelijk om direct in zee te gaan met een provider die een hostingpakket voor nog geen vier euro per maand aanbiedt, maar daarbij is de kans aanwezig dat het pakket niet aan de minimumeisen voldoet die je voor je webshop stelt.

Aangezien je doorgaans voor een contractperiode van een jaar aan een pakket vastzit, is het zonde van je geld als je er na een paar weken achterkomt dat je onvoldoende mogelijkheden hebt om je winkel optimaal te laten draaien.

Kijk dus eerst naar de inhoud van pakketten, en ga pas prijzen vergelijken nadat je hebt besloten wat je nodig hebt.

Schijfruimte

Als je naar de inhoud van een hostingpakket kijkt, zijn er verschillende zaken waar je in het bijzonder op moet letten.

Om te beginnen is de hoeveelheid schijfruimte van belang. Met een pakket dat 30 MB aan schijfruimte biedt, kun je niet zoveel als je serieus met je webwinkel aan de slag gaat.

Als je je shop vanuit een CMS (Content Management Systeem) zoals Joomla! of Magento bijhoudt, heb je alleen daarvoor al minimaal 50 MB nodig.

Daarnaast wil je je producten op een mooie manier kunnen presenteren, met beeldmateriaal in een redelijke resolutie.

Ook deze elementen kunnen aardig wat schijfruimte in beslag nemen.

Voor een webwinkel die vanuit een CMS wordt aangestuurd en waar bijvoorbeeld tweeduizend artikelen in worden verkocht die met beeldmateriaal worden aangeprijsd, is 150 tot 200 MB eigenlijk wel de minimale ruimte die je nodig hebt.

Een aspect dat met de omvang van je webshop samenhangt, is de hoeveelheid dataverkeer die in een pakket zit. Hoe meer pagina’s je website telt, hoe meer dataverkeer bezoekers kunnen genereren door verder door te klikken.

De hoeveelheid dataverkeer van je webshop hangt natuurlijk ook af van het aantal bezoekers dat je verwacht.

De meeste pakketten bieden minimaal 1 GB en voor startende winkeliers die hooguit een paar honderd bezoekers per maand verwelkomen, is dat doorgaans ruim voldoende.

Mocht je webshop veel meer bezoekers trekken dan waarop je had gerekend, zodat je datalimiet wordt bereikt, dan kun je bij de meeste aanbieders je pakket laten opschalen, uiteraard tegen betaling.

Nog een ander punt waar je op moet letten is dat je je webwinkel laat hosten op een systeem dat overweg kan met de software waar je winkel op draait.

De meeste zelfbouwwinkels draaien op een pakket dat is ontwikkeld met PHP en mySQL en de meeste hosters kunnen hier prima mee overweg.

Het kan echter geen kwaad om het voor de zekerheid even na te kijken of na te vragen.

Tot slot

Tot slot zijn er nog twee andere zaken die je bij je beslissing kunt betrekken. Ten eerste is het prettig als een aanbieder, al dan niet tegen meerprijs, dagelijks een back-up van het systeem maakt.

Dit levert zekerheid op in geval van technische problemen. Een aspect dat hier deels mee samenhangt is de bereikbaarheid van de helpdesk van de aanbieder.

Kijk na, of test zelf eens, of je ook op zondagavond nog kunt melden dat er technische problemen zijn, en hoe lang het duurt voor daar op wordt gereageerd.

Een hostingaanbieder die buiten kantooruren niet adequaat reageert, kan jou klanten en omzet kosten! Update: start met een webwinkel waarbij de hosting is inbegrepen. Gratis!

Do’s

  • Bepaal de minimumeisen;
  • Let op dat het host-systeem geschikt is voor de webwinkelsoftware die je gebruikt;
  • Kies een aanbieder die ook back-upservice verleent.

Dont’s

  • Ga niet af op al te goedkope aanbiedingen;
  • Bezuinig niet op de hoeveelheid dataverkeer;
  • Kies geen aanbieder zonder goede helpdesk.