Hoe zit het met de btw in je webwinkel

Wanneer je een eigen webwinkel begint krijg je te maken met omzetbelasting (btw). Wij leggen uit hoe het zit.

Hoe zit het met btw in je webwinkel?Omzetbelasting = btw

Btw staat voor ‘Belasting toegevoegde waarde’ en wordt ook wel ‘Omzetbelasting’ genoemd. Het komt er simpelweg op neer dat je de prijzen van de producten in je webwinkel verhoogt met een bepaald bedrag, het btw-bedrag. De klanten rekenen vervolgens het totaalbedrag af wanneer zij het product in je webwinkel aanschaffen en jij draagt het btw-bedrag vervolgens af aan de Belastingdienst. De consument betaalt in feite deze belasting en jij, als ondernemer, int het voor de overheid. Er is dan ook alleen sprake van btw wanneer een ondernemer iets verkoopt aan een consument/particulier. Wettelijk gezien ben je een ondernemer wanneer je op regelmatige basis diensten of goederen tegen betaling aanbiedt.

Let op: je moet de omzetbelasting niet verwarren met de inkomstenbelasting. Omzetbelasting heeft betrekking op je bruto omzet en betaal je ieder kwartaal. Inkomstenbelasting heeft betrekking op de nettowinst en betaal je ieder jaar.

Btw-nummer aanvragen

Als je wilt ondernemen is het verplicht je webwinkel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij je inschrijving kan er direct een btw-nummer voor je worden aangevraagd. Binnen enkele weken ontvang je per post het btw-nummer plus de gegevens waarmee je kunt inloggen op de website van de Belastingdienst om je aangifte te doen. Het btw-nummer dien je te vermelden op je facturen en op de contactpagina van je webwinkel.

Twee btw-tarieven

Hoeveel btw je moet berekenen is afhankelijk van het type product. Er bestaan twee tarieven: 6% en 21%. Het lage tarief van 6% is van toepassing op een kleine groep producten waaronder voedingsmiddelen, water, medicijnen, kunst en boeken. Op alle andere producten zoals kleding, elektronica, witgoed, meubels, sierraden etc. is het hoge tarief van 21% van toepassing.

Btw berekenen

Stel je verkoopt telefoonhoesjes. Je koopt deze in voor € 1 per stuk en je hebt besloten dat je deze voor € 5 per stuk gaat verkopen. Een telefoonhoesje valt onder het hoge btw-tarief van 21%. Je moet nu 21% bij de verkoopprijs optellen. Dit doe je via de volgende berekening 5 x 0,21 = 1,05. Je moet dus € 1,05 optellen bij de € 5 om de uiteindelijke prijs, de consumentenprijs, te berekenen: 5 + 1,05 = 6,05. In je webwinkel bied je de hoesjes aan voor € 6,05 per stuk.

De prijs inclusief btw wordt ook wel de de brutoprijs of consumentenprijs genoemd. Het bedrag zonder btw noem je de nettoprijs. In bovenstaand voorbeeld is de nettoprijs € 5 en de brutoprijs € 6,05.

Voorbelasting

Als ondernemer maak je natuurlijk zakelijke kosten zoals de inkoop van je voorraad, verpakkingsmaterialen, printpapier, koffie, verzenddoosjes, enveloppen, visitekaartjes, printer, pennen, stellingkasten etc. in. Over al deze zaken betaal je btw. Dit wordt ‘voorbelasting’ genoemd en deze kun je terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit doe je via de btw-aangifte.

Btw-aangifte

De btw die jij van je klanten ontvangt moet je ieder kwartaal aangeven bij de Belastingdienst. Dit doe je via je btw-aangifte. Deze kun je indienen door als ondernemer in te loggen bij de Belastingdienst. Je geeft op hoeveel je met de webwinkel hebt omgezet en hoeveel btw je hebt ontvangen. Vervolgens geef je op hoeveel btw jij hebt betaald (voorbelasting) over de kosten die je hebt gemaakt. Tot slot trek je de betaalde btw af van de ontvangen btw. Als je meer btw hebt ontvangen dan betaalt moet je het verschil overmaken naar de Belastingdienst. Heb je meer betaald dan ontvangen dan krijg je het verschil terug.

Zit er btw op verzendkosten?

Onder eigenaren van webwinkels bestaat nog wel eens onduidelijkheid over de vraag of er btw over de verzendkosten moet worden berekend. Het antwoord is: ja, over de verzendkosten die jij bij je klanten in rekening brengt moet je wel degelijk btw berekenen. De onduidelijkheid hieromtrent wordt veroorzaakt door de vrijstelling die PostNL heeft gekregen. PostNL is door de overheid vrijgesteld van btw over een aantal producten en diensten die zij aanbieden, zoals postzegels en de standaard pakketzending van € 6,95. Daarom betaal jij geen btw wanneer je postzegels koopt of een pakket verzendt. Wil je deze kosten doorberekenen naar je klanten dan zul je daarover btw moeten afdragen.

Voorbeeld
Een klant bestelt een klein item dat in een envelop met één postzegel (tot 20 gram) kan worden verzonden. Jij betaalt € 0,75 voor de postzegel. Als je dit bedrag één op één aan de klant wilt doorberekenen moet je de btw erbij optellen: 0,75 * 1,21 = 0,91. Jouw klant moet dus € 0,91 betalen voor de postzegel. Van dit bedrag koop jij voor € 0,75 een postzegel en betaal je € 0,16 aan btw aan de Belastingdienst.

Btw verzendkosten: 6% of 21%?

Veel mensen denken dat je over verzendkosten het hoge tarief van 21% moet berekenen. Dat is niet correct. Het percentage is namelijk afhankelijk van het percentage dat van toepassing is op de bestelde producten.

Voorbeelden

  • Een klant bestelt 30 cupcakes in je webwinkel. Cupcakes vallen onder voedingsmiddelen en dus moet er 6% btw over de bestelde artikelen worden berekend. Over de verzendkosten moet je nu ook 6% aan btw berekenen.
  • Een klant bestelt 30 gebakvorkjes in je webwinkel. Vorkjes vallen in het de hoge tariefgroep en over de bestelde artikelen moet dus 21% aan btw worden berekend. Over de verzendkosten moet nu ook 21% worden berekend.
  • Een klant bestelt 30 cupcakes plus 30 gebakvorkjes in je webwinkel. Over de cupcakes moet 6% btw worden berekend en over de vorkjes 21%. Over de verzendkosten moet je nu 21% btw berekenen.

Meer informatie over btw vind je op de site van de Belastingdienst >>