Hoe zet je affiliate marketing in om je verkopen te stimuleren?

De term affiliate marketing hoor je als eigenaar van een webwinkel regelmatig voorbij komen. Affiliate marketing klinkt te goed om waar te zijn, want je hoeft alleen te betalen bij succes. Daarnaast is het ook een manier om extra producten op te nemen in je webwinkel, zonder dat je voorraad moet financieren. Dus rijst de vraag: Hoe zet je affiliate marketing in om je verkopen in je webwinkel te stimuleren?

Wat is affiliate marketing?
Simpel gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten. Let goed op, dit werkt dus 2 kanten uit. Ten eerste als jij andermans product succesvol promoot, en ervoor zorgt dat de consument het product via jouw webwinkel koopt, krijg je een bepaald percentage commissie hiervoor. Ten tweede kun je natuurlijk op zoek gaan naar relevante websites en webwinkels en heb benaderen om jouw producten op te nemen of te vermelden.

Deze vermelding doe je door een speciale affiliate link op jouw website te plaatsen. Deze linkt dan naar het product wat je promoot. Doordat je een speciale affiliate link gebruikt, kan er precies gemeten worden dat de bezoeker via jouw webwinkel komt, en zo krijg je dus commissie als de consument het product koopt.

Hoe kun je een affiliate link maken?
Om te meten waar de bezoeker vandaan komt (van de website die jouw product promoot of andersom) moet je een speciale affiliate link hebben. Dit is een link, met daarin jouw persoonlijke code. Er zijn verschillende diensten waarmee je dat kunt doen.

Je moet je daarvoor aanmelden bij een affiliate netwerk. Deze affiliate netwerken maken het mogelijk om een speciale affiliate link te maken, zonder dat je daar enige technische kennis voor nodig hebt. In Nederland zijn een paar grote affiliate netwerken, maar de meeste hebben toch hun eigen specifieke sterkte in een bepaalde branche. Zoek dit dus van te voren even uit.

Het is natuurlijk ook mogelijk om je bij alle affiliate netwerken aan te sluiten. Zo heb je toegang tot alle adverteerders, maar dat is wel wat meer werk.

Als je bent geregistreerd bij een affiliate netwerk, dan kun je persoonlijke affiliate links aanmaken. Op de website van het affiliate netwerk vind je vaak een uitleg van hoe je een affiliate link kunt maken, en anders kun je het altijd nog aan de support vragen. Dit spreekt echter vaak voor zich, en als je een beetje wegwijs in het systeem bent, ontdek je wel hoe je dit moet doen.

Verdienmodellen in affiliate marketing
Er zijn in affiliate marketing verschillende verdienmodellen, namelijk:

•PPC (pay per click) – hierbij krijg je een bepaalde vergoeding voor als een bezoeker op het promotiemateriaal van jouw website klikt.

•PPL (pay per lead) – hierbij krijg je een vergoeding voor als een bezoeker bijvoorbeeld mee doet aan een prijsvraag, en daardoor gegevens bij de adverteerder achterlaat.

•CPS (click per sale) – hierbij krijg je een vergoeding voor als de bezoeker ook echt daadwerkelijk het gepromote product gekocht heeft. Dit is vaak een hoge vergoeding.

Heb je bijvoorbeeld een website waarin je producten vergelijkt, dan is het verstandig om er een CPS model achter te hangen. Dan maak je bijvoorbeeld een affiliate link naar het product wat je vergelijkt, en als de bezoeker het product dan via jouw affiliate link koopt, krijg jij daar een vergoeding voor!

Tips om affiliate marketing succesvol toe te passen
Hieronder lees je een aantal tips, die jou zeker zullen helpen om affiliate marketing succesvol toe te passen.

•Wees persoonlijk. Laat op jouw website zien met wie ze te maken hebben. Mensen vertrouwen sneller een website waarvan ze het gezicht er achter kennen

•Maak regelmatig nieuwe video’s, waarin je bijvoorbeeld producten bespreekt

•Schrijf regelmatig nieuwe artikelen, dat is goed voor je positie in Google (gratis bezoekers zijn de beste die je kunt hebben)

•Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk clicks krijgt (clicks op affiliate links), vaak duurt de cookie van de click zo’n 30 dagen. Als een bezoeker binnen 30 dagen na de click alsnog het product koopt, krijg je daar nog steeds commissie van!

•Promoot alleen producten die ook echt verkopen. Als een product niet verkoopt (niet converteert), is het zonde van de tijd die je er in gestoken hebt. Vaak zie je bij de affiliate netwerken een score van de adverteerders. Daaraan kun je afleiden hoe goed een product verkoopt.

•Probeer een echte autoriteit van het product wat je promoot te worden (maak er echt een kwaliteit website van)

Onthoud: probeer de bezoeker niet zomaar ‘wat aan te smeren’. Je moet echt achter het product staan wat je verkoopt. Laat zien dat je een passie voor het product hebt en dat je er echt veel van af weet. Je zult zien dat je zo veel verkopen kan genereren!

Al met al is affiliate marketing dus zeker een leuk verdienmodel. Je hoeft geen eigen product te hebben, en je kunt er eigenlijk vandaag al mee beginnen. Daarnaast valt er veel geld in te verdienen – als je het goed aanpakt natuurlijk!