Online adverteren

Als je een mooie webwinkel hebt opgezet, ben je er nog niet. Consumenten moeten natuurlijk wel weten dat je winkel bestaat, anders kom je niet aan omzet. De meeste mensen die een webwinkel beginnen, missen het budget om daar een duur reclamebureau voor in de arm te nemen. Dat is gelukkig ook helemaal niet nodig, want met een beetje creativiteit kun je genoeg manieren vinden om zelf reclame te maken voor je winkel.

De eerste stap die je kunt zetten kost niets en is eenvoudig uit te voeren. Zorg ervoor dat je in al je online uitingen een link naar je webshop, of in ieder geval het logo ervan, opneemt. Je kunt je webshop opnemen in de adresregel waarmee je e-mailberichten digitaal ondertekent, je kunt de naam van je webwinkel in je MSN-profiel en Facebook-profiel zetten en je kunt het logo van je winkel als profielfoto in Skype plaatsen. Dat levert niet direct honderden klanten op, maar je maakt zo wel een begin met het creëren van naamsbekendheid.

Martkplaatsen

Het promoten van je webshop door een banner op een andere site te plaatsen kan aardig wat klanten opleveren, maar het kost doorgaans veel geld. In eerste instantie kun je daarom beter naar plekken zoeken die wat minder opleveren, maar waarbij adverteren (bijna) gratis is.

Een eenvoudig en goedkoop reclameplatform voor webwinkels bestaat uit de bekende marktwebsites. Websites als Marktplaats en Speurders bieden ook voor webwinkels de mogelijkheid om een advertentie te plaatsen. Dit is een handige mogelijkheid omdat je direct in het zicht komt van de doelgroep die je aan wilt boren.

Consumenten zoeken op deze sites meestal naar een specifiek product, en als je je website in de juiste categorie plaatst, komen ze bij hun zoektocht ook in contact met jouw webwinkel. Daar staat tegenover dat het aantal aanbieders op deze locaties enorm is, en dat veel bezoekers specifiek op zoek zijn naar tweedehands spullen tegen een lage prijs.

Om toch op te vallen tussen het grote aantal adverteerders kun je een opvallende vermelding kopen; zo biedt Speurders de mogelijkheid om tegen betaling (afhankelijk van het product dat je aanbiedt: € 9,95 of € 24,95) ‘Homepage-topper’ te worden, zodat jouw advertentie een duidelijk in het oog springende plaats op de website krijgt.

Websites

Behalve online marktplaatsen zijn er uiteraard nog andere websites waarop je je winkel aan kunt prijzen bij kooplustige internetsurfers. Zo biedt http://webwinkel.startpagina.nl tal van links naar op categorie ingedeelde webpagina’s.

Op een site als www.leerwiki.nl kun je gemakkelijk reclame maken voor jezelf door een artikel te schrijven over het type product dat je verkoopt en daar een link naar je shop bij te plaatsen. Mocht je zelf een blog onderhouden, dan is het uiteraard altijd een goed idee om er een link naar je winkel in op te nemen, en als je vrienden hebt die een website – of zelfs een webwinkel – onderhouden, dan kun je afspreken dat je elkaar een handje helpt door elkaars website te promoten. Het spreekt daarbij voor zich dat dit een minder goed idee is als die vriend dezelfde producten verkoopt als jij.