Personalisatie van je webwinkel is een must

Een succesvolle webwinkel heeft een goed assortiment en is uitstekend vindbaar. De omschrijvingen van je producten zijn duidelijk, SEO geoptimaliseerd en ieder product bevat meerdere foto’s. Anno 2014 is dit niet uniek en eerder een voorwaarden voor een webwinkel dan een pluspunt. Toch landen alle bezoekers van je webwinkel op dezelfde pagina’s van je webwinkel, terwijl de bezoekers van je webwinkel, net als in het echte leven, uiterst divers kunnen zijn. Personalisatie en het op maat presenteren van speciale aanbiedingen voor terugkerende bezoekers is daarom een belangrijk onderdeel van een succesvolle webwinkel.

Hoe pak je de personalisatie van je webwinkel aan en wat kan het opleveren.

1. Doelen bepalen
De eerste stap bestaat uit het bepalen en omschrijven van waarom je wil gaan personaliseren en wat je wil bereiken met personalisatie. Door dit helder in kaart te brengen ben je beter in staat om de benodigde gegevens te definiëren. Hoe meer beschikbare data, hoe effectiever je personalisatie kan zijn. Zonder een grote hoeveelheid data wordt personalisatie heel lastig en vergroot je de kans op irrelevante aanbevelingen, producten of content.

Voorbeelden van doelen voor personalisatie zijn: de gemiddelde tijd op de site/pagina verhogen, bouncerate verlagen, cross selling bevorderen, gemiddelde orderwaarde verhogen, usability verbeteren of herhalingsbezoeken bevorderen.

2. Verzamel bezoekersprofielen
Om goed en effectief te kunnen personaliseren heb je zoveel mogelijk kwalitatieve data nodig. Begin daarom in een zo vroeg mogelijk stadium met het verzamelen van zowel impliciete als expliciete data.

Onder impliciete data verstaan we o.a. bezoekgedrag, zoekopdrachten van de interne zoekmachine, klikpaden, winkelmanddata en aankoophistorie. Deze data wordt verzameld zonder dat de gebruiker hier zelf iets voor hoeft te doen of er iets van merkt.

Het verschil tussen impliciete data en expliciete data is dat expliciete data wordt verkregen door klanten actief naar hun voorkeuren te vragen. Gebruikers vullen hierbij bijvoorbeeld zelf een formulier in waar ze hun interesses kenbaar maken. Daarnaast zijn reviews, ratings en social media profielen ook expliciete data.

3. Laatst bekeken producten
Een veel gebruikte personalisatiemethode is het toevoegen van laatst bekeken producten op o.a. de product- en categoriepagina’s. Dit is één van de eenvoudigste technieken, waarmee bezoekers continu herinnerd worden aan de producten waarin ze interesse  hebben getoond. Een andere leuke toepassing van deze personalisatie feature is het tonen van de laatst bekeken producten op de homepage bij het eerstvolgende bezoek. O.a. Marktplaats past dit al heel slim toe met de laatst bekeken advertenties.

4. Anderen kochten ook
Ook dit is een veel gebruikte toepassing, waarbij producten getoond worden die andere kopers van een bepaald product ook hebben gekocht. Deze techniek wordt al iets complexer, omdat een grote hoeveelheid data vereist is om er zeker van te zijn dat aanbevelingen ook werkelijk relevant zijn. Cross selling is tevens heel effectief in e-mail campagnes.

5. Gepersonaliseerde zoekresultaten
Een andere methode van personalisatie is het finetunen van de zoekresultaten. Hierbij kun je denken aan het slim inrichten van je zoekresultaten op basis van historisch aankoopgedrag en conversiepaden. Met behulp van autosuggest kun je deze resultaten nog beter beïnvloeden en optimaliseren om je gewenste doelen te bereiken.

6. Persoonlijke aanbevelingen
Het voordeel van deze vorm van personaliseren, is dat het vereist dat de bezoeker ingelogd is. Hierdoor wordt de bezoeker direct geïdentificeerd en kan alle beschikbare data, zoals aankoophistorie, surfgedrag uit voorgaande sessies en accountdata direct worden gekoppeld. Hiermee kunnen zeer gerichte aanbevelingen gedaan worden, dit wordt ook wel legacy data genoemd. Deze personalisatievorm maakt gebruik van de waardevolle profielinformatie van bestaande klanten.

7. Klikgedrag voorgaande bezoeken
Door middel van het registreren van klik- en bezoekgedrag vanuit eerdere bezoekerssessies is het mogelijk om bijvoorbeeld de homepage te personaliseren met de meest bezochte categorieën. Door de voorkeurscategorieën op een prominentere plek of met een speciaal aanbod te positioneren, weet je zeker dat iedere terugkerende bezoeker de voor hem of haar meest relevante categorie, producten of content op de meest prominente plek te zien krijgt.

Daarnaast kun je ook het klikgedrag vanuit de nieuwsbrief gebruiken om deze voorkeurscategorieën per klant nog nauwkeuriger in kaart te brengen. Hoe meer data, hoe beter! Gebruik dan ook alleen gepersonaliseerde resultaten zodra er ruim voldoende data beschikbaar is. 5 sessies voorafgaand aan een gepersonaliseerde homepage met voorkeurscategorieën, met een significante voorkeur van minimaal 4 sessies die dezelfde categorie hebben bezocht, is ten zeerste aan te bevelen. Vervolgens blijf je uiteraard de resultaten nauwlettend volgen én evalueren om zeker te weten dat de personalisatie ook het beoogde resultaat bewerkstelligt.

8. Valkuilen
Een van de grote valkuilen is het tonen van irrelevante aanbevelingen. Veelal ligt hier een beperkte hoeveelheid aan kwalitatieve data aan ten grondslag.  Bijvoorbeeld als je een zeer uitgebreid assortiment hebt en over relatief weinig klanten beschikt om aankooppatronen goed in kaart te brengen. Daarnaast kunnen wijzigingen in het assortiment de aanbevelingen nadelig beïnvloeden.

Personalisatie op basis van real time oplossingen vergt behoorlijk wat van een backend systeem en kan de laadtijd performance van de webshop nadelig beïnvloeden. Hierdoor kan het hele effect van de personalisatie teniet gedaan worden. Zeker de webwinkels met hoge bezoekersaantallen moeten hier passende maatregelen voor nemen, dit om te voorkomen dat de grote hoeveelheid aan gepersonaliseerde pagina’s de laadtijden en daarmee de gebruikerservaring vertraagt.