Wat zijn de kosten van een webwinkel?

kosten-webwinkelTegenwoordig kun je al voor slechts € 10 per maand een eigen webwinkel beginnen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende aanbieders van online webwinkelsoftware. Welk pakket het beste aansluit bij jouw plannen is afhankelijk van een aantal factoren. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen  zetten wij de belangrijkste punten voor je op een rij.

Kant en klare webwinkel

Online webwinkelsoftware wordt ook wel SaaS (Software as as Service) genoemd. Een webwinkel beginnen via online software is momenteel verreweg de populairste keuze en dat is ook niet zo gek. De aanbieder onderhoudt de software, zorgt middels regelmatige updates voor verbeteringen, en is verantwoordelijk voor o.a. de hosting, backups , beveiliging etc. Doordat de aanbieder zorgdraagt voor de technische ontwikkeling en het onderhoud hoeft de webwinkelier daar niet over na te denken en kan eenvoudig een webshop inrichten en beginnen met verkopen. De abonnementen zijn meestal per maand opzegbaar en de kosten vallen enorm mee. Zeker in vergelijk met een custom webshop.

kosten-webwinkelsoftwareOndanks het lage bedrag is deze software voorzien van alle functies en mogelijkheden die je nodig hebt om een succesvolle webshop op te zetten. Uiteraard bieden duurdere pakketten vaak meer mogelijkheden qua aantal producten of de vormgeving van de webwinkel.

De verschillende aanbieders streven allemaal naar een zo gebruiksvriendelijk systeem zodat iedereen een succesvolle webshop kan opzetten. Daarin slaagt de één natuurlijk beter dan de ander. Daarnaast is de kwaliteit van de software afhankelijk van mogelijkheden en geïntegreerde koppelingen. Aan de hand hiervan kun je heel eenvoudig de verschillende aanbieders onderling vergelijken. Onderstaand noemen we enkele belangrijke punten bij het kiezen van de juiste webshop software voor jouw webwinkel.

1. Gekoppelde Payment Service Providers

Een Payment Service Provider biedt één of meerdere online betaalmogelijkheden zoals iDEAL, Creditcards, PayPal, Afteraf betalen, Bancontact, Sofort, etc. Doorgaans betaal je een bepaald bedrag per transactie. Deze kosten horen natuurlijk ook bij de kosten van je webwinkel en daarin is het verstandig een betrouwbare aanbieder met een zo laag mogelijk tarief te vinden. Er zijn meerdere PSP’s actief in Nederland, zoals Mollie, Sisow, Postcode iDEAL, Ginger Payments. ICEPAY etc. Deze concurreren flink met elkaar en bieden dus allemaal verschillende tarieven en voorwaarden. Ga goed na welke PSP’s zijn gekoppeld met de software die je wilt gebruiken. Is er een koppeling met één PSP of met meerdere? Welk tarief wordt er per iDEAL-transactie berekend? Tegenwoordig kun je al voor € 0,25 / transactie iDEAL aanbieden. Let goed op dat je niet te veel betaalt.

2. Koppeling met voordelige pakketverzending

verschillende-kosten-webwinkelNaast de kosten voor de online betaalmethodes zijn de verzendkosten een onvermijdelijke kostenpost voor iedere webwinkelier. Ook daarin geldt dat je moet zoeken naar een zo gunstig mogelijk tarief voor de verzending va je pakketten. Op deze manier kun je lage verzendkosten berekenen of zelfs gratis verzending aanbieden. Bij het verzenden van pakketten is volume de belangrijkste voorwaarde voor een gunstig tarief.

Daarom is voor beginnende webwinkels een direct contract met een verzender als PostNL of DHL vaak niet rendabel omdat je in het begin nog niet zoveel pakketten zult verzendt. Gelukkig zijn er inkooporganisaties die gericht zijn op pakketzendingen, zoals SendCloud of Shops United. Deze bedrijven kopen groot zendingen in bij de verschillende vervoerders. Door het inkoopvolume betalen zij een veel lager bedrag per pakketzending. Webwinkels en andere bedrijven kunnen zich vervolgens bij deze bedrijven aanmelden en via hen de pakketten verzenden. Zo betaal je veel minder per pakket. Een tarief vanaf € 4,95 per pakket is al haalbaar. Je bespaart dan € 2,00 per pakket t.o.v. van het standaard pakkettarief van PostNL à € 6,95. Ga dus na of er één of meerdere koppelingen met deze bedrijven beschikbaar zijn in de webwinkelsoftware en let op het tarief dat je per pakket betaalt.

3. Koppeling boekhoudpakket

Niemand houdt van boekhouden maar helaas ben je wettelijk verplicht een deugdelijke administratie bij te houden. Omdat jij druk bent met inkopen en je webwinkel promoten is het verstandig zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan je boekhouding. Een koppeling met een online boekhoudpakket is dan een must. Alle gegevens met betrekking tot je ontvangen bestellingen worden dan automatisch ingeboekt. Bankafschriften en transactierapporten worden geïmporteerd en zo is de je boekhouding altijd op orde. Let er dus op dat er minimaal één koppeling is met een degelijk en betaalbaar online boekhoudpakket. Tussen € 10 en € 20 per maand is een normaal bedrag voor een goed boekhoudpakket.

4. Koppeling met de verschillende diensten van Google

kosten-webwinkel-koppelingenGoogle is niet meer weg te denken uit het online landschap. Vrijwel iedere internetsessie begint met een zoekopdracht in deze zoekmachine. Het is dus belangrijk dat je goed wordt gevonden in Google. Via verschillende en veelal gratis diensten van Google, zoals Google Analytics en Search Console, kun je informatie verzamelen over het verkeer naar je site en de positie van je webshop in de zoekresultaten. Het is dus belangrijk dat je webshop eenvoudig met deze diensten kan worden gekoppeld.

5. Overige koppelingen

De drie bovengenoemde punten zijn eigenlijk de belangrijkste afwegingen met betrekking tot de kosten van je webwinkel. Daarnaast zijn er natuurlijk wel tal van handige diensten die het uitbaten van je webwinkel makkelijker en leuker maken. Denk daarbij aan een nieuwsbrievendienst, een webwinkelkeurmerk, het verzamelen van klantbeoordelingen, advertentieplatformen, vergelijkingssites etc. breng goed in kaart welke koppelingen de SaaS-aanbieder heeft opgenomen in de software en kies op grond daarvan de aanbieder die het beste bij je past.

Voordelen

 • Geen voorinvestering, maar maandelijkse kosten
 • Snel beginnen met verkopen
 • Inclusief hosting
 • Leverancier voert updates uit
 • Stabiele infrastructuur
 • Vaak gratis te testen

Kosten

 • Vanaf ongeveer € 10 tot enkele honderden euro’s per maand

Bekende aanbieders

 • In Nederland: Shoppagina, Lightspeed, Mijnwebwinkel, CCV-shop
 • Internationaal: Shopify, BigCommerce, Volusion

Meer informatie over een webwinkel huren (SaaS)

Open Source

kosten-open-sourceEen webwinkel beginnen via zogenaamde open source-software betekent dat je gebruikmaakt van een algemeen beschikbaar programma zoals Magento of WooCommerce. Open Source betekent eigenlijk simpelweg dat iedereen hier gratis gebruik van mag maken. Kostentechnisch is dat natuurlijk zeer interessant. Het betekent echter wel dat je zelf deze software op een server moet installeren en uitvogelen hoe je hiermee een fatsoenlijke webwinkel bouwt. Je moet dus zelf de technische koppelingen met betaalmethoden en andere diensten programmeren.

Als je heel technisch bent en het leuk vindt om deze software te leren begrijpen dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Ben je niet zo technisch maar wil je wel een webwinkel beginnen met open source software dan ben je afhankelijk van een externe partij en moet je rekening houden met flinke kosten voor de ontwikkeling en het onderhoud van je webwinkel. Daarbij moet je rekening houden met minimaal enkele duizenden euro’s voor de eerste opzet en vervolgens enkele honderden euro’s per maand voor het onderhoud.

Voordelen

 • Gratis te downloaden
 • Flexibel en veel controle
 • Veel koppelingen met externe software
 • Veel thema’s beschikbaar

Nadelen

 • Veel technische kennis vereist
 • Updates kosten veel inspanning en tijd
 • Aparte hosting nodig
 • Gevoelig voor aanvallen
 • Gericht op de Engelssprekende markt
 • Duurt lang voordat je kunt beginnen met verkopen

Kosten

 • Software: van 0 tot ongeveer 12.000 per jaar (afhankelijk van aanbieder/pakket)
 • Hosting: van 5 euro tot enkele duizenden euro’s per maand (afhankelijk van je grootte)

Bekende open source software

 • Opencart
 • Zen Cart
 • osCommerce
 • Prestashop

Meer informatie over een open source webwinkel  beginnen vind je hier.