Webwinkel betaalsystemen

Een goed, betrouwbaar en betaalbaar online betaalsysteem is natuurlijk onmisbaar voor een succesvolle webwinkel. Je kunt nog zo’n prachtig design hebben, een uitgebreide collectie en een indrukwekkend aantal bezoekers, als er niet op een passende manier betaald kan worden zul je weinig verkopen. Jij moet erop kunnen rekenen dat het bedrag wordt bijgeschreven zodra een bestelling is voldaan en je klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij op een veilige manier kunnen betalen.

Welke online betaalmethoden?

Voor het afrekenen van online bestellingen bestaan er meerdere systemen. In Nederland is iDEAL natuurlijk de bekendste. Daarnaast zijn creditcards, AfterPay en Paypal ook goed ingeburgerd. Welke betaalsystemen je in je webwinkel aanbiedt is deels afhankelijk van je doelgroep. Bestaat je doelgroep bijvoorbeeld uit senioren dan is het verstandig meer traditionele betaalopties, zoals per overboeking, eenmalige machtiging of onder rembours, aan te bieden. Houd, vooral bij die laatste mogelijkheid, rekening met de hoge kosten.

Zakelijk

Lever je aan ondernemers dan zul je producten ‘op rekening’ moeten leveren. Zakelijk is men nu eenmaal gewend om achteraf te betalen. Daarbij hebben de personen die bestellen vaak geen toegang tot de zakelijke rekening en kunnen dus niet via iDEAL betalen. ‘Op rekening’ is echter vrij risicovol. Betaalt de klant niet dan ben je genoodzaakt herinneringen te sturen of zelfs een incassobureau in te schakelen om de rekening alsnog te innen. Dat kan voor een hoop meer werk en kosten zorgen.

Internationaal

Verwacht je ook veel klanten uit het buitenland dan is het slim om internationale betaalmethodes op te nemen zoals creditcards en PayPal. De kosten voor deze methoden zijn vaak iets hoger dan voor bijvoorbeeld iDEAL omdat er in beide gevallen een percentage van het aankoopbedrag als commissie wordt berekend. Bij hoge orderbedragen kan dit bedrag aardig oplopen. Houd hier weer rekening mee bij het berekenen van de verkoopprijs. Daarnaast bieden zowel creditcards als PayPal zogenaamde kopersbescherming. Dit houdt in dat de klant tot 90 dagen na de betaling het bedrag terug kan laten storten. De verkopende partij, jij dus, zal dan moeten bewijzen dat je de artikelen wel degelijk hebt geleverd en dit kan heel lastig zijn.

iDEAL

Een Nederlandse webwinkel kan niet zonder iDEAL. De Nederlandse consument is zo gewend aan deze betaalmethode dat het ontbreken ervan een reden is om dan maar bij een andere webshop te bestellen. Ook als het gewenste product daar veel duurder is. De populariteit van iDEAL is te danken aan het vertrouwen in de Nederlandse banken. Zeker toen iDEAL werd gelanceerd (2005) bestond er een rotsvast vertrouwen in het Nederlandse bankwezen. Op internet is vertrouwen altijd een enorm belangrijke factoor geweest en zo kon iDEAL het winnen va het veel gebruiksvriendelijkere PayPal dat destijds ook al beschikbaar was.

Banksystemen

Wanneer klanten met iDEAL betalen maken ze gebruik van het online systeem van hun eigen bank. Zodra de betaling is geslaagd wordt dit direct gecommuniceerd en kun jij de bestelde artikelen opsturen. Je hoeft dus niet te wachten tot het bedrag daadwerkelijk op je bankrekening is bijgeschreven.

iDEAL koppelen met je webwinkel

Vroeger was het heel lastig om iDEAL aan je webshop te koppelen. Hiervoor was behoorlijk wat technische kennis nodig. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval. De meeste webwinkelsoftware beschikt nu over handige koppelingen met verschillende aanbieders van iDEAL. Doorgans hoef je alleen een account aan te maken bij deze aanbieders en enkele gegevens in de webwinkel in te voeren om de koppeling tot stand te brengen.

De kosten vallen ook erg mee. In het begin betaalde je ongeveer € 1,00 per transactie. Doordat er de afgelopen jaren steeds meer bedrijven iDEAL-koppelingen aanbieden zijn de tarieven flink gedaald en kun je nu iDEAL aanbieden voor € 0,25 per transactie. Er zijn doorgaans geen maandelijkse kosten dus als je niets verkoopt hoef je ook niets te betalen.

Payment Service Provider

Om verschillende online betaalmethoden aan te bieden hoef je niet meer allemaal verschillende bedrijven te benaderen en allerlei contracten af te sluiten. Er bestaan namelijk diverse Payment Service Providers (PSP’s), zoals Mollie, Sisow, Postcode iDEAL, Icepay, Buckaroo, MultiSafepay etc. Deze bedrijven bieden een breed scala aan online betaalsystemen. Je meldt je aan de bij de PSP en hoeft dus maar één contract af te sluiten om heel veel betaalmethodes met je webwinkel te koppelen. Voor alle methodes geldt dat er een bepaald bedrag of percentage per transactie dient te worden betaald. Webwinkelsoftwarepakketten bieden eigenlijk altijd koppelingen met verschillende PSP’s zodat jij kan kiezen voor de partij die het beste aansluit bij de plannen met je webwinkel.

Bekende Payment Service Providers

Samenvatting

  • IDEAL – Wordt steeds populairder en bekender als betaalsysteem. Met dit betaalsysteem kunnen klanten eenvoudig betalen via internetbankieren bij hun eigen bank.
  • Paypal – Bekend betalingsysteem voor veel mensen. Je betaalt per verkoop een klein percentage van de transactiekosten.