Webwinkel starten met open source software

Vaak wordt gedacht dat open source software gratis is. Dit is echter onterecht. Open source software is software waarvan de code is vrijgegeven en daarom vrij kan worden aangepast. Vandaar de naam open source. Dat er gedacht wordt dat open source software gratis is, heeft te maken met het feit dat de software vaak gratis kan worden gedownload. Vaak wordt er dan alleen geen rekening mee gehouden dat er ook nog voor hosting en het design/inrichting van de webwinkel betaald moet worden. Ben je redelijk technisch aangelegd, dan kan je bijvoorbeeld zelf het design verzorgen en de webwinkel naar wens aanpassen. In dat geval is open source software wel voordelig.

Voordelen

Het grootste voordeel van open source software is de flexibiliteit die het biedt. Als je goed kunt programmeren of designen, of je kent iemand die je daarbij kan helpen, dan kan je met open source software iedere functie inbouwen die je wilt. Je bent dan niet afhankelijk van de aanbieder van de software om die functie beschikbaar te stellen. Ook zijn er veel plugins beschikbaar waarmee je extra functies in je webwinkel kunt aanbieden.

Nadelen

Het grote nadeel van open source software ontstaat wanneer je niet zeer technisch bent. Je moet dan een tussenpersoon inschakelen om je webwinkel te starten, wat extra kosten met zich meebrengt. Wanneer je gebruikt maakt van veel extensies, zul je bovendien steeds updates moeten installeren. Wanneer de maker van de extensie deze niet onderhoudt, kan het zijn dat de extensie niet meer werkt met je webwinkelsoftware en dat de webwinkel daardoor niet goed functioneert. Bovendien wordt vaak onderschat wat de kosten voor hosting van een webwinkel kunnen zijn en dat het tijd kost voordat de webwinkel orders kan ontvangen, vanwege de lange ontwikkeltijd. Tenslotte hebben open source webwinkels te maken met aanvallen door hackers, die een gaatje in de beveiliging proberen te vinden en zich – met alle gevolgen van dien – toegang proberen te verschaffen tot je webwinkel.

Links: